Цепање ЕТФ-а

 

Први пут за идеју о цепању ЕТФ-а сазнали смо из медија 17. октобра на телевизији Н1, професорка ЕТФ-а у пензији Србијанка Турајлић изјавила је да премијерка Ана Брнабић и декан Зоран Јовановић покушавају да растуре ЕТФ.
Идеја је, како тврди, да се због дигитализације рачунарци издвоје са ЕТФ-а и да се направи јавно-приватно партнерство са једном фирмом, чиме би се добио леп извор прихода за оне који у томе учествују.

Након тога, 24. октобра одржано је ванредно Наставно-научно веће поводом доношења календара наставе за 2017/18, који је по Статуту Универзитета и Статуту Факултета морало бити познат пре почетка извођења наставе, дакле пре 25. септембра. Ово кршење статута је нажалост постала пракса у последње 3 године на нашем факултету. Календар је на овој седници донет, али се повела жустра расправа поводом цепања ЕТФ-а, а за коју смо сви сазнали само из медија.
Испоставило се да је декан Зоран Јовановић договарао, по његовим речима, ширење ЕТФ-а и прављење новог полу-приватног Рачунарског факултета, које подразумева пребацивање целе катедре РТИ на нови факултет, који има сопствен план и програм, правила, пријемни, као и најважније, извор финансија. Такав потез би подразумевао укидање рачунарства на ЕТФ-у. Велики броја наставника и сарадника био је огорчен, а већина професора који су се обратили су са разлогом исказали велику забринутост за институцију на чијем челу је Зоран Јовановић.

За СУЕТФ, укидање катедре за Рачунарску технику и информатику на ЕТФ-у је недопустиво!
Разочарани смо делима нашег декана који је угрозио институцију, угрозио деценије улагања и вредног рада стотине посвећених професора и њихових студената на изградњи имена и факултета какав је ЕТФ. Рачунарство је неодвојиви део Електротехнике, и његово укидање на ЕТФ-у значило би потпуну пропаст за електроинжењерску струку у Србији.
Овим новостима јавно подржавамо оставку Декана, коју је поднео 1. новембра, зато што је доносио одлуке о факултету не узимајући у обзир најбоље интересе самог факултета. СУЕТФ ће предводити студенте и пружати пуну подршку наставницима и професорима који се боре за опстанак јединственог факултета. Посебну подршку дајемо наставницима са РТИ одсека, којима је сигурно најтеже у овако непријатној ситуацији и којима је незамисливо одвајање од ЕТФ-а.
Сматрамо да је циљ факултета да образује студенте и да се бави науком која ће да гура технологију напред. Наши студенти се сматрају најбољим у свету баш због широког спектра знања који стекну на студијама, за које су заслужни сви кадрови нашег факултета. Катедра РТИ заслужено има велики удео у стварању изузетних инжењера.

Имали смо потребу да се изјаснимо и да заузмемо наш став. Не желимо да будуће генерације буду лишене квалитетног академског образовања, као и поноса који стоји иза звања “студента ЕТФа”.

Ваш СУЕТФ

Ма какав био мој родни праг,
он ми је ипак мио и драг.
Прост је и скроман, али је мој,
ту сам слободан и газда свој.

Бранко Ћопић - “Јежева кућица”